Percival Lowell to ciekawa postać, jego teorie (a także wspomnianego Włocha, Schiaparellego) z pewnością podsycały ogień, w którym potem wypiekały się utwory Burroughsa, Bradburry'ego, Stapledona i wielu innych. A nawet i w PS pojawia się przecież termin "marsjanie". Kanały na Marsie znaleźć można też w twórczości Lema, np. to dość ważny element w jednym z opowiadań.
Teraz po kolei:
Wskazówka nr 1
Naukowiec, początkowo znany - mimo zupełnie innego wykształcenia - z dzieł opisujących kraje dalekiego wschodu. W późniejszym okresie życia zupełnie zmienił swoje zainteresowania, jednak to, czego usilnie poszukiwał, ostatecznie okazało się nie istnieć. Do dziś wielu ludzi zajmuje się przedmiotem jego badań. Okazało się, że miały one też widoczny wpływ na kulturę.
Kanały marsjańskie. Przedmiotem tych badań był oczywiście Mars, po którym nawet obecnie jeździ sobie ziemski łazik. O wpływie na kulturę wspomniałem. Wizja zasiedlonego Marsa z inną zaawansowaną cywilizacją jest wcześniejsza niż Lowell, ale on się znacząco przyczynił do jej upowszechnienia. Ogromne prace inżynieryjne, których świadectwem miały być "kanały", byłyby potwierdzeniem.
Wskazówka nr 2
Zainteresowania wspomnianego naukowca - te późniejsze - były zlokalizowane zdecydowanie dalej niż daleki wschód. Był Amerykaninem, ale jego nazwisko często łączono z pewnym Włochem.
O Schiaparellim już wspomniałem. Z ciekawostek, nazwiska obu panów zostały wykorzystane do nazywania obiektów w kosmosie.
Wskazówka nr 3
Całkiem niedawno ludzie po raz pierwszy "odwiedzili" miejsce, które odkryto dzięki pracom zapoczątkowanym przez naszego bohatera. Publikowane zdjęcia przedstawiały to, co w sentencji z Templariuszy było wskazówką do skarbu.
PiTT-cie, niezła zagadka Dym poszedł mi uszami.
Barabaszu, brawa za odgadnięcie
Ja nawet się nie staram bo wiem, że z poziomem mej inteligencji nic nie wskóram!
_________________ ... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
XIII VII III I V XX XIV 1
Wiek: 40 Dołączył: 25 Sie 2015 Posty: 2139 Skąd: Ciechocinek
Wysłany: 2017-10-04, 07:46
Yvonne napisał/a:
Widzę, że Barabasz jest dużo lepszy w odgadywaniu niż wymyślaniu nowych zagadek
A ja chyba odwrotnie
Słuszna obserwacja Yvonne, mam słabą pamięć do nazwisk i faktów i naprawdę trudno mi jest coś wymyślić. Proponowałbym odstąpienie od niepisanej zasady że odgadujący wymyśla następną zagadkę. Pośpiech wprowadza stres, a dodatkowo blokuje się możliwość zadania innym zagadki. Ostatnio przez to aż wstrzymuję się od zgadywania. Jak coś wykombinuję to na pewno zadam. Wiec proszę twórzcie zagadki nie czekajcie na mnie. Ta inteligencja, o której mówił Johny sprawdza się właśnie w tworzeniu zagadki, a nie w jej rozwiązywaniu.
Mogę?
Choć młody to potężny, chciał łączyć nie dzielić, zasłynął pewną podróżą. Któż to taki?
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Nie, choć w pewien szczególny sposób jest związany z naszą historią.
Barabasz napisał/a:
Aleksander Macedoński?
Nie.
volenti non fit iniuria!
Ostatnio zmieniony przez johny 2017-10-05, 09:01, w całości zmieniany 1 raz
volenti non fit iniuria!
Wysłany: 2017-10-05, 13:54
Ale to chyba za latwe, tutaj jest rano takie cos jak On this day ...w radio; Charles Cornwallis byl wymieniony; wiec to chyba on? Byl gubernatorem w Indiach; ale generalem?
_________________ serdecznie pozdrawiam z Krainy Deszczowcow,
Anna
Ale to chyba za latwe, tutaj jest rano takie cos jak On this day ...w radio; Charles Cornwallis byl wymieniony; wiec to chyba on? Byl gubernatorem w Indiach; ale generalem?
Oj Anno, Anno, jak za trudne to źle, jak za łatwe jeszcze gorzej. I jak tu dogodzić kobiecie?
_________________ Lepiej spróbować i wiedzieć, że się nie udało, niż żałować, że się nie spróbowało
Wysłany: 2017-10-05, 14:03
Nie da sie! Jeszcze sie o tym nie dowiedziales?!
Jesli do tego ta kobieta pochodzi z Plutona, to juz zupelnie nie ma szans... a czy przynajmniej o niego chodzilo? (wiem, ze to nie Ty zadawales zagadke, ale moze akurat wiesz?).
A.
Anna
Oj wiesz, jeszcze się łudziłem, ale odarłaś mnie ostatecznie z tych złudzeń
Anna napisał/a:
Jesli do tego ta kobieta pochodzi z Plutona, to juz zupelnie nie ma szans... a czy przynajmniej o niego chodzilo? (wiem, ze to nie Ty zadawales zagadke, ale moze akurat wiesz?).
A.
Tak, ja też obstawiam Charlesa Cornwallisa. Wiki podaje, że był generałem więc chyba trafiłaś.
_________________ Lepiej spróbować i wiedzieć, że się nie udało, niż żałować, że się nie spróbowało
Wysłany: 2017-10-05, 21:19
Dziekuje Zbychowcu.
Ale gdzie jest umiejscowiona taka opcja nie wiem.
Sa na dole, pod oknem wiadomosci; sa dwa przyciski:
wszysktie emotikony i cytowanie selektywne. Innych nie widze?
pod tym: opcje dodaj podpis i powiadom.
jeszcze nizej: podglad i wyslij.
Wiec w sumie nie wiem, jak to wlaczyc/wylaczyc bez Twojej pomocy?
A moja zagadka? Kto byl najlepszy, no kto?
Anna
Wysłany: 2017-10-05, 21:27
Tak, jak najbardziej jednej osoby. I to, ze wspominam tutaj meza,tez jest czescia wskazowki. NB. on na prawde tak o tej osobie powiedzial (ja sie...nie znam;
musze mu wierzyc na slowo).
Anna
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum