Dubai jeszcze raz
-
- Zlotowicz
- Posty: 7221
- Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 90 razy
- Otrzymał podziękowań: 112 razy
W supermarkecie mleko z wielbłąda. Koniecznie chciałam znaleźć a u nas te jest !!!!!😳😳
Ostatnio zmieniony 11 sty 2019, 16:11 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zlotowicz
- Posty: 2633
- Rejestracja: 30 lip 2018, 09:44
- Podziękował;: 147 razy
- Otrzymał podziękowań: 137 razy
Pięknie dziękuję . Wierzę, że arabski tatar jest pyszny bo pysznie wygląda.Brunhilda pisze:I cos dla Fantomasa. Kibbeh nayyeh czyli arabski tatar. Przyrządzony z taka kaszka drobna. Namoczona. Z przyprawami ale bez pokrojonej cebulki i żółtka. Za to zawija się trochę w libański chlebek z mięta, rzodkiewka i cebula. Pyszny.
Obrazek
- PawelK
- Moderator
- Posty: 6422
- Rejestracja: 27 lip 2013, 10:25
- Podziękował;: 215 razy
- Otrzymał podziękowań: 150 razy
- Kontakt:
Fajny pomysł ale wolałbym pozostać przy piwie. Tatar ma to do siebie, że jest surowym mięsem. Ja się swego czasu zatrułem fish&chips w Londynie, zatrucie tatarem w niektórych przypadkach i krajach może być niezbyt śmieszne.TomaszK pisze:O ! Mam pomysł do wykorzystania w turystyce: wyjeżdżając za granicę, wszędzie kosztować miejscowej odmiany jakiejś popularnej potrawy. Np tatara.
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
-
- Zlotowicz
- Posty: 7221
- Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 90 razy
- Otrzymał podziękowań: 112 razy
Eee tam, ńie trzeba! Przecież w Dubai ńiemilosierńie gorąco! Jasne, ze się nie kupuje, (zreszta chyba nigdzie, w Polsce tez przeciez nie? ), tatara w podrzędnej knajpie czy na ulicznym straganie, czy jadlodajni. Ale To jest właśnie to co robię, próbuje wszędzie gdzie jestem tatara. Tzn nie wszędzie jest! W Azji nie widziałam. Nigdy. W Australii... Hmm.. tylko w polskich i czeskich restauracjach...chociaż nie! Raz w australijskiej restauracji widziałam! Zamówiłam ale... coś paskudnego to było. Byłam zaskoczona, ze we Francji i w Belgii w każdej niemal knajpie był tatar! Troche inny od naszego. A ja myślałam, ze to polski specjał, ze Tatarzy konno, surowe mięso pod siodłem itp. A tu? Voila! Nawet w Dubai, No ale Dubai to cosmopolitan twór! I jeszcze wszędzie próbuje Caesar salad.TomaszK pisze:No tak, lepiej wybrać inne danie.
- Yvonne
- Moderator
- Posty: 13053
- Rejestracja: 09 lip 2013, 16:01
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 192 razy
A ja właśnie jem tatar wegetariański z suszonych pomidorów, oliwek i kaparów kupiony w mojej ulubionej restauracji "Naturalna"
Pycha!
Pycha!
Ostatnio zmieniony 12 sty 2019, 20:38 przez Yvonne, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Zlotowicz
- Posty: 7221
- Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 90 razy
- Otrzymał podziękowań: 112 razy
a właśnie Yvonne! Wigilie zawsze spędzam z przyjaciółmi, stół zastawiony jest tradycyjnie po polsku. Zwykle jednak przygotowuje jedna potrawe "coś innego". Tym razem, z przepisu z polskiej strony internetowej, zrobiłam tatara z wędzonego lososisa. I właśnie podobnie miał warstwami ułożone: zmielony wedzony łosoś, avocado, łosoś, kapary, łosoś, koperek/ szczypior, łosoś I na koncu suszone pomidory. Wiesz, ze pyszny?Yvonne pisze:A ja właśnie jem tatar wegetariański z suszonych pomidorów, oliwek i kaparów kupiony w mojej ulubionej restauracji "Naturalna"
Pycha!
-
- Zlotowicz
- Posty: 7221
- Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 90 razy
- Otrzymał podziękowań: 112 razy
A w Centrum handlowym Dubai Mall niespodzianka. Szkielet dinozaura Diplodocus longus 155 milionów lat stary! Myślałam ze to kopia plastikowa j przeszłam obojętnie. Dopiero za którymś razem jak die tam kręciłam zobaczyłam, ze prawdziwy! 24 metry długi 7.5 wysoki i importowany z US z Wyoming!!! 90%kosci prawdziwych j nienaruszonych. Ewenement bo ostatni znaleziony Diplodocus miał tylko 30% prawdziwych kości. Wyobrażacie dobie ile musiał kosztować?????
- johny
- Moderator
- Posty: 11666
- Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
- Miejscowość: Łódź
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 250 razy
- Otrzymał podziękowań: 207 razy
Ja takiego widziałem w Muzeum Historii Naturalnej w Londynie. Ponoć go zdjęli ostatnio...Brunhilda pisze:A w Centrum handlowym Dubai Mall niespodzianka. Szkielet dinozaura Diplodocus longus 155 milionów lat stary! Myślałam ze to kopia plastikowa j przeszłam obojętnie. Dopiero za którymś razem jak die tam kręciłam zobaczyłam, ze prawdziwy! 24 metry długi 7.5 wysoki i importowany z US z Wyoming!!! 90%kosci prawdziwych j nienaruszonych. Ewenement bo ostatni znaleziony Diplodocus miał tylko 30% prawdziwych kości. Wyobrażacie dobie ile musiał kosztować?????
Obrazek
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
-
- Zlotowicz
- Posty: 2633
- Rejestracja: 30 lip 2018, 09:44
- Podziękował;: 147 razy
- Otrzymał podziękowań: 137 razy
Dzięki Bruniu Pyszności. Następnym razem będąc we Francji na pewno zamówię.Brunhilda pisze:I znowu zapraszam Fantomasa. W moim hotelu była francuska restauracja. Serwowała co? Oczywiście tatara tym razem wersja francuska. Na grzance z cebulka kaparami i Worcestershire sosem. Tak samo przyrządzony jak w Paryżu.
Obrazek
-
- Zlotowicz
- Posty: 7221
- Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 90 razy
- Otrzymał podziękowań: 112 razy
Oooo! to pewnie bardziej dla Tomaszka temat! Mogę spróbować... te kości są czarne czy brązowe bo po 155 latach ich kompozycja mineralna uległa całkowitej zmianie. To skamieniałość, fossil. Ich kolor i kompozycja pewnie są powiązane z materiałem , w którym przeleżały te wszystkie lata. Może to był bazalt? Ten szki elekt znaleziono w jakimś kamieniołomie w Wyoming. Czy ktoś na forum ma wiedzę na ten temat ? Czy blisko trafiłam?
- Yvonne
- Moderator
- Posty: 13053
- Rejestracja: 09 lip 2013, 16:01
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 192 razy
Brzmi wspaniale.Brunhilda pisze:a właśnie Yvonne! Wigilie zawsze spędzam z przyjaciółmi, stół zastawiony jest tradycyjnie po polsku. Zwykle jednak przygotowuje jedna potrawe "coś innego". Tym razem, z przepisu z polskiej strony internetowej, zrobiłam tatara z wędzonego lososisa. I właśnie podobnie miał warstwami ułożone: zmielony wedzony łosoś, avocado, łosoś, kapary, łosoś, koperek/ szczypior, łosoś I na koncu suszone pomidory. Wiesz, ze pyszny?
Aż mam ochotę skosztować