Z przygodą na ty Strona Główna



Z przygodą na ty

Forum Miłośników Przygody im. Pana Samochodzika

• FAQ • Dane_osobowe • Szukaj • Użytkownicy • Grupy
• Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Taiwan 2018
Autor Wiadomość
Brunhilda
Zlotowicz


Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 3739
Wysłany: 2018-07-08, 03:47   

Acha. A wszystko lekko ostrawe. Tajwańska kuchnia jakoś mnie ńie rzuciła na kolana. Ale to powyższe było OK.
A oto prawdziwa specjalność tajwańska, przygotowana i zaprojektowana po raz pierwszy w Tajwanie ,
Perl milk tea czyli herbata mleczna perłowa, zwana rownież bubble milk tea czyli bąbelkową mleczna herbata albo po prostu boba tea.

_________________
 
 
Brunhilda
Zlotowicz


Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 3739
Wysłany: 2018-07-08, 04:02   

Taka wersje herbaty wymyślił w 1986 niejaki Te tsong-he, właściciel pijalni herbaty w Tajwanie. Nazwał ja najpierw właśnie perłowa mleczna herbata bo tekulki wyglądały jak perły bo pierwsza wersja to byli małe białe kulki z tapioki. Teraz używa się częściej tych brązowych, większych rownież z tapioki ale mieszane są z brązowym cukrem albo miodem. W Tajnwańie są całe pijalnie tej wersji herbaty!
_________________
 
 
Brunhilda
Zlotowicz


Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 3739
Wysłany: 2018-07-08, 04:12   

Używa się do przygotowania herbaty, jakiegoś smaku/ syropu/ dodatku, na przykład owocowego, mleka zwykłego czy skondensowanego/ śmietanki i tych kulek z tapioki, które kupuje się gotowe. Kulki mogą być tez z galaretki owowcowej , z trawy albo z agaru. O różnych smakach , kokosowym, herbacianym, zielonej herbatupy, trawy cytrynowej, kawy, No, co kto chce po prostu! I dodatek czy syrop rownież. Typowe albo o azjatyckim zabarwieniu. Np z jakiejś fasoli uwzywnej do deserów albo pasty budyńiowej itp. Napój jest odświeżający, dobry na upały, trochę za słodki. Ale to chyb amozna regulować, w zależności jakie smaki się zamówi.
Gdyby ktoś chciał poczuć się jak w Tajwanie i sobie herbatk eprsygotowac, znalazłam instrukcje:

https://youtu.be/EoJwHUZoQbY
_________________
 
 
Czesio1
Administrator
Ojciec Prowadzący



Wiek: 42
Dołączył: 07 Lip 2013
Posty: 10936
Wysłany: 2018-07-08, 09:32   

Brunhilda napisał/a:
Nie moge tego zdjecia przewrócić !

Już przewrócone :-)
_________________

Lepiej spróbować i wiedzieć, że się nie udało, niż żałować, że się nie spróbowało :-)
 
 
Brunhilda
Zlotowicz


Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 3739
Wysłany: 2018-07-08, 13:20   

O! Dzięki Czesiu. Od razu smakowiciej wyglada.
_________________
 
 
Czesio1
Administrator
Ojciec Prowadzący



Wiek: 42
Dołączył: 07 Lip 2013
Posty: 10936
Wysłany: 2018-07-08, 13:21   

Brunhilda napisał/a:
O! Dzięki Czesiu. Od razu smakowiciej wyglada.

No tu bym polemizował z Tobą Brunhildo :027:
_________________

Lepiej spróbować i wiedzieć, że się nie udało, niż żałować, że się nie spróbowało :-)
 
 
Brunhilda
Zlotowicz


Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 3739
Wysłany: 2018-07-09, 00:55   

Chodzi o te galaretkę z krwi?😄😄😄😄😄😄
_________________
 
 
Czesio1
Administrator
Ojciec Prowadzący



Wiek: 42
Dołączył: 07 Lip 2013
Posty: 10936
Wysłany: 2018-07-09, 07:47   

Brunhilda napisał/a:
Chodzi o te galaretkę z krwi?😄😄😄😄😄😄

Również :563:
_________________

Lepiej spróbować i wiedzieć, że się nie udało, niż żałować, że się nie spróbowało :-)
 
 
Mysikrólik
Zlotowicz
harcerz



Wiek: 42
Dołączył: 16 Lip 2013
Posty: 2405
Wysłany: 2018-07-09, 08:52   

Brunhilda napisał/a:
Chodzi o te galaretkę z krwi?😄😄😄😄😄😄


Myślałem że to wątróbki... i mogło tak zostać.

Na prawdę to jadłaś?

Wolałbym robaki jakieś.
_________________
 
 
johny
Moderator



Wiek: 45
Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 8175
Skąd: Łódź
Wysłany: 2018-07-09, 09:34   

Mysikrólik napisał/a:
Wolałbym robaki jakieś.

Ja chyba też!
_________________
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
XIII VII III I V XVIII XIV 1

 
 
Brunhilda
Zlotowicz


Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 3739
Wysłany: 2018-07-10, 15:27   

johny napisał/a:
Mysikrólik napisał/a:
Wolałbym robaki jakieś.

Ja chyba też!


A przeciez to jak kaszanka bez kaszy i pieprzu!
_________________
 
 
Mysikrólik
Zlotowicz
harcerz



Wiek: 42
Dołączył: 16 Lip 2013
Posty: 2405
Wysłany: 2018-07-10, 15:36   

Brunhilda napisał/a:

A przeciez to jak kaszanka bez kaszy i pieprzu!


Nie, no tam są jeszcze podroby, cebulka i przyprawy. Krew tylko to łączy.
_________________
 
 
Brunhilda
Zlotowicz


Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 3739
Wysłany: 2018-07-10, 17:22   

:-) :-) :-D :-D :-D No Ok! to jak kaszanka bez cebuli, podrobów, kaszy i pieprzu. :-) No i bez soli. Trochę mdła ta galaretka z krwi. Ale leży przecież obok tajwańskiej kaszanki. A ta wyglada zupełnie ja nasza tylko, ze słodka!

Zostawiam kontrowersyjna galaretkę i przenoszę się na Wieże 101. Na 89 pietrze punkt widokowy. No nie taki punkt. Całe piętro. Duże!

_________________
 
 
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy



Wiek: 57
Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 5377
Wysłany: 2018-07-10, 18:13   

Wracając do tej krwi, to był raczej pudding z dodatkiem krwi. Zagotowana krew jest prawie czarna, dlatego zabarwiano nią "czerninę".
_________________
 
 
Brunhilda
Zlotowicz


Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 3739
Wysłany: 2018-07-11, 09:42   

Czyli czarna polewkę! Ale czy to ńie bul świetny sposób na ńiechcianych adoratorów? Bez zbędnych słów, wyjaśnień... Proszony obiad, na pierwsze czarna polewka i załatwione . 😄😄😄😄
Wracając do tej galarety z krwi. Taki odzew, ze aż sprawdziłam dokładnie o co chodzi.
Otóż może ńiedobrze napisałam, ze galareta, okazuje się, ze niezupełnie. nazywa się to wręcz twaróg z krwi albo, jka Tomaszek napisał, pudding. Przyrządza się następująca: w związku z tym, ze kacza krew jest droga, a kurza nie krzepnie(????? Tak wyczytałam!!! Nie wiedziałam tego) używa się krwi wieprzowej. Najpierw pozostawia się czysta krew, żeby ssobie krzepla. W czystym naczyniu co jest podkreślone. Na 10 mińut. Następnie gotuje się na parze te skrzepniętego krew przez pol godziny, uważając, żeby woda nie wrzała. Po ool godzińie voila! Pudding z krwi gotowy. Dodaje się do tej krwi jedynie trochę soli. Podaje się w zupach, jako dodatek do ryżu, sojowych potraw, sosów i w ogóle do wszystkiego. Trzeba ostrożnie bo ma dużo żelaza i spożywanie częściej ńiz dwa razy w tygodniu móze spowodować zatrucie żelazem. W Tajwanie maja tez te kaszankę, która tezjest na talerzu, zmieszana z lepiącej ryżem i peanut mączka.
_________________
Ostatnio zmieniony przez Brunhilda 2018-07-11, 09:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Mysikrólik
Zlotowicz
harcerz



Wiek: 42
Dołączył: 16 Lip 2013
Posty: 2405
Wysłany: 2018-07-11, 10:09   

Jeśli dobrze pamiętam, w produkcji kaszanki, krew po upuszczeniu ze zwierzęcia intensywnie się miesza i dodaje zdaje się octu, aby właśnie nie porobiły się zakrzepy. Potem dodaje się do mieszanki podrobów i kaszy.

Bardzo ciekawy temat nam wyszedł. :027:
_________________
Ostatnio zmieniony przez Mysikrólik 2018-07-11, 10:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Brunhilda
Zlotowicz


Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 3739
Wysłany: 2018-07-11, 14:55   

Rżeczywiscie!😁😁😁😁😁😁
Ale to ńie jest kaszanka. To jest właśnie skoagulowana,zaraz... jest takie słowo? Skrzepnieta krew. Trochę soli. I ugotowana na parze. Podobno ńiebywale zdrowa ale w umiarze. Czyste żelazo.
Acha! I żeby ńie było wątpliwości przy zakupie, należy sprawdzicczy ma dziurki- pecherzyki jakby. Jak nie to podrobka jakaś. Za chwile będę ekspertem od wieprzowej krwi jako potrawy!
Nie wiem czemu ńie jest czarna. Może gotowanie ja rozjaśnia? A może świńska krew nie jest taka ciemna? Nie mam pojęcia ale zważywszy, ze najlepsze rubiny są koloru krwi gołębiej anie kurzej na przykład bo jaśniejsza, to wszystko jest możliwe.
_________________
Ostatnio zmieniony przez Brunhilda 2018-07-11, 14:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Brunhilda
Zlotowicz


Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 3739
Wysłany: 2018-07-11, 15:00   

To koże wrócę już na Stojedynke?
_________________
 
 
Brunhilda
Zlotowicz


Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 3739
Wysłany: 2018-07-11, 17:24   

Moze wrote na dol jeszcze. Wieza jest zbudowana nad sporym shopping centre. Dosyc ekskluzywnym. Botega Venetta, Tiffany, Coach, Chanel, Prada i tym podobne drogie sklepy. Ten shopping to jakby podstawa i podpora dolna wieży. Przed wejściem, na drzwiach oczywiście wywieszka: jak kichasz, masz temperaturę, kaszlesz włóż maskę. Te maski to jakieś szaleństwo!!! Można nabyć najróżniejsze kolory, wzory, cuda i cudeńka. Z materiału. Nie jestem pewna czy rzeczywiście tak ochraniają przed grypa.... No ale sprawiłam sobie taka z zębami. Zapomniałam o ńiej , jak ja znajdę to sfotografuje się w niej.
A oto wywieszka:

_________________
 
 
Brunhilda
Zlotowicz


Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 3739
Wysłany: 2018-07-11, 17:26   

W shoppingu trzeba wjechać na 4 piętro, zakupić bilety i winda do nieba. Na 89- te ściślej. Wewnątrz taka lekka jakby struktura wspiera wieże.

_________________
 
 
Brunhilda
Zlotowicz


Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 3739
Wysłany: 2018-07-11, 17:27   

Winda szybko i sprawnie, bezstresowo wiezie na 88 me piętro, na poziom widokowy właśnie.

_________________
 
 
Brunhilda
Zlotowicz


Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 3739
Wysłany: 2018-07-11, 17:28   

I już na gorze!

_________________
 
 
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy



Wiek: 57
Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 5377
Wysłany: 2018-07-11, 21:31   

Brunhilda napisał/a:
Przed wejściem, na drzwiach oczywiście wywieszka: jak kichasz, masz temperaturę, kaszlesz włóż maskę.

No popatrz ! Ja myślałem że obecna krakowska moda na noszenie masek na ulicy, przyszła właśnie z Dalekiego Wschodu, a tu się okazuje, że to coś zupełnie odmiennego. Tam zakłada się maski żeby nie szkodzić innym, a u nas żeby nie zaszkodzić sobie (rzekomym smogiem).
_________________
 
 
PawelK
Moderator



Dołączył: 27 Lip 2013
Posty: 4075
Wysłany: 2018-07-11, 21:57   

TomaszK napisał/a:
Tam zakłada się maski żeby nie szkodzić innym, a u nas żeby nie zaszkodzić sobie (rzekomym smogiem).


W Japonii jest podobnie. Dziwiliśmy się dlaczego niektórzy (niewielu) nosi maski i Ania znalazła wyjaśnienie - zrobiono w Tokio ankietę i okazało się, że po pierwsze ze względów zdrowotnych (tzn. aby innych nie zarażać), po drugie po to żeby zachować prywatność - niektórzy twierdzili, że nie lubią gdy ktoś ogląda ich twarz, no i jeszcze wzgląd praktyczny - panie, gdy nie zdążyły zrobić makijażu w domu :-D
_________________
Schwytany samuraj przestaje być samurajem.
 
 
Brunhilda
Zlotowicz


Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 3739
Wysłany: 2018-07-12, 16:17   

TomaszK napisał/a:
Brunhilda napisał/a:
Przed wejściem, na drzwiach oczywiście wywieszka: jak kichasz, masz temperaturę, kaszlesz włóż maskę.

No popatrz ! Ja myślałem że obecna krakowska moda na noszenie masek na ulicy, przyszła właśnie z Dalekiego Wschodu, a tu się okazuje, że to coś zupełnie odmiennego. Tam zakłada się maski żeby nie szkodzić innym, a u nas żeby nie zaszkodzić sobie (rzekomym smogiem).


No nieeee. Nie jest tak źle! Tam tez chronią się przed smogiem. Nie ma wycieczki z Azji, żeby nie wysypała się z autobusu w maskach! Chociaż u nas akurat smog nijako się ma do tego w Azji. Ale tez, żeby ńie zarażać a przede wszystkim nie zarazić się. Te maski im się chyba zaczęły jak nastała ptasia grupa. W 1997 H5N1 pierwszy raz przeskoczyła na człowieka i od tej pory co i rusz w Azji wybuchajakas mńiejsza lub większa żaraza! Z Chin pewnie tez dużo zarażeń spływa, handel, turystyka. W Tajwanie w styczniu szalała influenzaB. I dlatego te maski. Ale są z bawełny , na ile rzeczywiście chronią....??? Przeciez po calym dniu są wilgotne, jeśli nie prane to... hmmmm...
_________________
Ostatnio zmieniony przez Brunhilda 2018-07-12, 16:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Brunhilda
Zlotowicz


Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 3739
Wysłany: 2018-07-12, 16:25   

No i widoki z wieży

_________________
Ostatnio zmieniony przez Brunhilda 2018-07-12, 16:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Brunhilda
Zlotowicz


Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 3739
Wysłany: 2018-07-12, 17:00   





_________________
 
 
Brunhilda
Zlotowicz


Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 3739
Wysłany: 2018-07-12, 17:13   

No i najciekawsze, jak oni zbudowali te wieże, żeby się nie rozpadła w trzęsieniu ziemi albo przy podmuchach tajfunów?
Taipei 101, teraz tak oficjalnie się nazywa, ma 101 pięter. Tj wchodzi się na balkon na 89 zdaje się, a potem jest już tylko taka iglica. Jak to w wysokich budynkach, żeby jeszcze podwyższyć. W 2004 uznana została npza najwyższy. Jedynek świata, i pozostała z tym tytule do 2010 kiedy wybudowano Burj Khalifa w Dubaju. Stojedynka ciagle ma tytuł najwyższego i największego ekołogivznego budynku. Do 2016 w wieży była najszybsza winda świata, 60.6 km/h ale w 2016 tytuł ten przejęła wieża w Szanghaju.

_________________
 
 
Brunhilda
Zlotowicz


Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 3739
Wysłany: 2018-07-12, 17:22   

Wbrew pozorom to podobno jeden z hpnajstabilniejszych budynków świata. Ma solidne podstawy i system 36 kolumn łącznie z mega kolumnami, odpornymi na wszystko! Te kolumny są łączone co ósme piętro czy jakoś tak. A na 87 pietrze wisi, zwieszone z 92 piętra olbrzymie serce wieży, czyli 600 tonowe pendulum ze stali. Wisi na grubych stalowupychnlinach i utrzymuje wieże w pionie. Najwiecej jak się przy wstrząsach odchylił ( czy może to był podmuch tajfunu! Już nie wiem) to był cały metr!!
To widok z 87 piętra, można podejść i zobaczyć .
_________________
Ostatnio zmieniony przez Brunhilda 2018-07-12, 17:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Brunhilda
Zlotowicz


Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 3739
Wysłany: 2018-07-12, 18:11   

Tymczasem ściemniało się... widok piękny a ja zdecydowałam co nieco przekąsić. Okazało się, ze w wieży na 60 tym czy 70 tymktorymś jest restauracja z widokiem. A w niej... coś dla Tomaszka i Czesia! I to nie jakaś tam galareta z krwi wieprzowej!

_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group. Template GreyBlue v 0.2 created by Nasedo.
Strona wygenerowana w 0.55 sekundy. Zapytań do SQL: 19