Nie pamiętam z kim dokładnie rozmawiałem na ten temat. Bodajże z TomaszKiem, ale był ktoś jeszcze. Mówiłem o filmie niemym, ale nie potrafiłem sobie przypomnieć tytułu. Znalazłem go. Film na prawdę mnie ujął, a gra aktorska Louise Brooks wg mnie wyprzedzała swoje czasy. Nigdy nie widziałem w filmie niemym aby ktoś w taki sposób grał.
Film nosi tytuł "Puszka Pandory" (Die Büchse der Pandora), to niemiecki film z 1929 roku w reżyserii G.W. Pabsta. Tego samego o którym kilkakrotnie w swoich"Bękartach Wojny" wspomina Tarantino.
Na film trafiłem sprawdzając kiedyś informację o piosence Pandora's Box zespołu OMD.
Wiek: 40 Dołączył: 25 Sie 2015 Posty: 2151 Skąd: Ciechocinek
Wysłany: 2018-06-05, 10:35 Re: Film niemy
Mysikrólik napisał/a:
Film nosi tytuł "Puszka Pandory" (Die Büchse der Pandora), to niemiecki film z 1929 roku w reżyserii G.W. Pabsta.
Nie widziałem , muszę obejrzeć!
Ja z filmów niemych które oglądałem najbardziej podobały się dzieła Fritza Langa szczególnie Metropolis(1927) za obraz przyszłości z lat 20 poprzedniego wieku oraz Nibelungi: Śmierć Zygfryda (1924) i Nibelungi: Zemsta Krymhildy (1924) świetna epopeja uwielbiana podobno tez przez A. Hitlera, Zmęczona śmierć (1921) - wciągający klimat walki ze śmiercią.
Podobał mi się tez Nosferatu - symfonia grozy (1922) Murnaua.
Ponadto oczywiście wszystkie filmy z Charlie Chaplinem.
Podobał mi się tez Nosferatu - symfonia grozy (1922) Murnaua.
Krwawa Mary napisał/a:
Jak dla mnie to jedynie Nosferatu
Przecież ten film był kręcony na Zamku Orawskim, który zwiedziliśmy w zeszłym tygodniu ! Była nawet odtworzona figura Draculi. Szkoda, że nie obejrzeliśmy filmu w czasie zlotu, na pewno jest dostępny w internecie.
Ostatnio zmieniony przez TomaszK 2018-06-06, 08:17, w całości zmieniany 1 raz
TomaszK, przede wszystkim to ja nawet nie wiedzialam, ze jest - tu tkwi moja wina przede wszystkim, bo nie bylo mnie na forum ale to jest przeciez do nadrobienia!
Wysłany: 2018-06-13, 17:42
Dzisiaj an TVP Kultura o 20:00 film króla niemych filmów Fritza Langa, tym razem dźwiękowy z 1931 r - "M - Morderca" Oparty na prawdziwej postaci „wampira z Düsseldorfu” portret seryjnego zabójcy dzieci z fenomenalną rolą Petera Lorre.
Dzisiaj an TVP Kultura o 20:00 film króla niemych filmów Fritza Langa, tym razem dźwiękowy z 1931 r - "M - Morderca" Oparty na prawdziwej postaci „wampira z Düsseldorfu” portret seryjnego zabójcy dzieci z fenomenalną rolą Petera Lorre.
Wiek: 40 Dołączył: 25 Sie 2015 Posty: 2151 Skąd: Ciechocinek
Wysłany: 2018-06-13, 18:26
Nie nie widziałem, ale bardzo polecają dzisiaj cały dzień na TVP Kultura i koniecznie muszę go obejrzeć.
Starsze filmy (nieme z lat 20) Fritza Langa bardzo mi się podobały, ten jest jego pierwszym filmem dźwiękowym. A Filmweb.pl wskazuje mi, że jest aż 95% w moim guście więc jest duża szansa że mi się spodoba. Tu można poczytać trochę o filmie ale chyba najlepiej po obejrzeniu M-Morderca - zaskakująco aktualne arcydzieło Fritza Langa.
Obejrzałam i się zachwyciłam.
Film jest naprawdę bardzo, bardzo dobry.
Ciekawa fabuła, jeszcze ciekawsze rozwiązania niektórych elementów składających się na rozwój historii (podwójna scena przedstawiająca narady rozgrywające się równolegle: tej u policjantów i tej u przestępców wspaniała! Dawno nie widziałam w filmie takiego oryginalnego pomysłu), dobre kreacje aktorów, zdjęcia, które swą atmosferą wciągają widza w środek historii. Cudo!
W ogóle całość filmu jest tak spójna i tak dobrze zrobiona, że widz w tę historię wierzy i ją przeżywa.
Ja przeżyłam ten film bardzo mocno.
Bardzo dobry film. Gdyby kręcili go dzisiaj, to jedyne co zapewne zmieniliby to dodaliby końcową scenę, gdzie przed wystawą sklepu z zabawkami stoi dziewczynka i gdzieś z boku słuchać melodię gwizdaną, podobną do tej, którą słyszeliśmy wcześniej. Zapowiedź sequela, w którym albo pojawi się ten sam bohater, który np. uciekł ze szpitala w którym się leczył, lub ktoś inny o podobnych skłonnościach.
Tak jak napisała Yvonne, bardzo oryginalne pomysły, które i dzisiaj możnaby spokojnie wykorzystać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum