Dziewczyna z szafy, wtorek 20 marca 2250 TVP Kultura
Super, dzięki! Nagram sobie.
_________________ ... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
XIII VII III I V XX XIV 1
Niestety kapliczka była prawdopodobnie dostawiona przez scenografów. Nie ma w tym miejscu kapliczki, nie ma po niej śladu, natomiast jest stara kapliczka w innym miejscu podwórka (inna).
_________________ Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Dodam, że według wikipedii te kamienice są już jednymi z nielicznych, które pozostały do dziś z terenu getta z czasów WWII. W tej z ostatniego zdjęcia w czasie wojny mieszkali Władysław Szlengel, znany autor piosenek i poeta żydowski piszący w języku polskim, poległy w powstaniu w getcie warszawskim, oraz Menachem Kipnis, śpiewak operowy, fotograf, dziennikarz i etnograf żydowski, zmarły w getcie na zawał.
Dodam, że według wikipedii te kamienice są już jednymi z nielicznych, które pozostały do dziś z terenu getta z czasów WWII. [/quote]
Ja myślałem, że kamień na kamieniu po getcie nie został.
Ja myślałem, że kamień na kamieniu po getcie nie został.
Nigdy nie wnikałem, które kamienice były przedwojenne a które powojenne.
Zacząłem szukać informacji o tych kamienicach gdy wczoraj wpierw zobaczyłem tam Japończyka z przewodniczką, który robił zdjęcia a później wycieczkę młodych Żydów z rabinem oprowadzającym po podwórkach.
Z historii by wynikało, że kapliczka, która stoi na podwórku, na którym kręcono ujęcia do filmu, jest powojenna, bo w kamienicy żydowskiej raczej by nie stała.
volenti non fit iniuria!
A ta okrągła klatka schodowa z filmu te też w tej kamienicy była?
Piękna, prawda? Też na nią zwróciłem uwagę. Wątpię aby była w którejś z tych kamienic (nie wchodziłem), one są mocno zdezelowane. Nie szukałem jeszcze tej klatki schodowej.
Klatka była niesamowita! Rozumiem że filmowe miejsca de fscto znajdują się w dwóch różnych?
volenti non fit iniuria!
To jest ten kompleks. Są trzy kamienice - Waliców 10, 12, 14. Ta jest widoczna na filmie gdy autobus przejeżdża ulicą w 1952. Podwórko jest w kamienicy obok - Waliców 12.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum