Ja bardzo lubię fasolkę po bretońsku. Tylko tak nieśmiało zapytam Mysikróliku czy jesteś tego pewien bo prawdopodobnie będziesz ze mną dzielił jeden z apartamentów.Mysikrólik pisze:A że tak zapytam. Co sądzicie np. o takim daniu jak fasolka nomen omen po bretońsku.
LALIMENTASJ¡
Jak dla mnie zajedwabiste, tylko że nie jadę. Ja zrobiłbym gulasz albo bigos i mielone...Albo wszystko na raz.Mysikrólik pisze:A że tak zapytam. Co sądzicie np. o takim daniu jak fasolka nomen omen po bretońsku.
Cocos de Paimpol à la bretonne
Można przygotować w domu i zasłoikować. Tylko czy to wystarczająco wykwintne danie na taki wyjazd?
- Mysikrólik
- Zlotowicz
- Posty: 5306
- Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
- Tytuł: harcerz
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 109 razy
- johny
- Moderator
- Posty: 11667
- Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
- Miejscowość: Łódź
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 250 razy
- Otrzymał podziękowań: 207 razy
Uwielbiam!Mysikrólik pisze:Co sądzicie np. o takim daniu jak fasolka nomen omen po bretońsku.
jak to jeden pan kiedyś powiedział.Wersal skończył się już dawno.Mysikrólik pisze:Tylko czy to wystarczająco wykwintne danie na taki wyjazd?
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- johny
- Moderator
- Posty: 11667
- Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
- Miejscowość: Łódź
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 250 razy
- Otrzymał podziękowań: 207 razy
O, to jest słuszna koncepcja!Czesio1 pisze:A nie mógłbyś Dobek podjechać z tym bigosem w sierpniu nad Loarę?Von Dobeneck pisze: Patrz Czesiu, jakbyś miał kiedyś fantazję żeby wpaść na Podlasie, to Ci zrobię bigos jak ta lala.
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- Mysikrólik
- Zlotowicz
- Posty: 5306
- Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
- Tytuł: harcerz
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 109 razy
- Mysikrólik
- Zlotowicz
- Posty: 5306
- Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
- Tytuł: harcerz
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 109 razy
Ja podobnie. Tylko jeszcze więcej mięsa.Mysikrólik pisze:Tak w ogóle, bigos też mogę zrobić. Co prawda jak to się mówi, co kraj to bigos, ale chyba taki ostatni ten w moim wykonaniu nie jest.
Robię z 3 kg kwaśnej i dużej główki surowej. Do tego wiadomo, to co tygryski lubią najbardziej, więc dużo mięcha i grzyby leśne suszone.
- Mysikrólik
- Zlotowicz
- Posty: 5306
- Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
- Tytuł: harcerz
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 109 razy
Zapadły wstępne decyzje odnośnie naszych posiłków wieczornych, zwanych obiadokolacjami.
W sumie będziemy mieć sześć takich wieczorów. Pierwszy po przyjeździe z Paryża, a kolejne po powrocie ze zwiedzania. Poniżej przedstawię listę zdeklarowanych osób. Dzielę na dorosłych i dzieci, z tym, że niektóre dzieciaki są już całkiem duże i należy rozważyć, czy chcemy dla nich pół porcji dorosłego, czy całą. Proszę o ewentualne skorygowanie listy, jeśli kogoś brakuje, lub jest, a nie chce na niej być.
W kolejnych dniach podam jaki posiłek będzie przygotowany i każdy zdeklaruje się ile porcji chce. Porcję liczę wg siebie, więc jest ona całkiem spora
Podam też przybliżoną cenę za porcję.
Lista:
Explorator 1
Czesio 2 + 2
Yvonne 2 + 2
Ater 1
TomaszeK 2
Pitt 2 + 2(Matyldy nie liczymy)
Panna Monika 1
Beata 1 + 2(Yvonne, poinformujesz, bo nie wiem, czy zagląda na forum)
johny 2 + 2
Hanka 1
VdL 2 + 2
Kierowcy 2
Myskrólik 2 + 2
Razem 21 dorosłych + 14 dzieci w różnym wieku
Zamówienia i uwagi proszę na priv.
Przy braku odpowiedzi uznaję, że dorosły=porcja, dziecko=1/2 porcji.
Po wszystkim, podsumuję jakich produktów i ile nam potrzeba i rozdzielimy zakupy jeśli będzie potrzeba.
Przy okazji. Czy ktoś dysponuje dużą, dobrą lodówką turystyczną? Są nawet takie co mrożą i to w ogóle byłby wypas.
W sumie będziemy mieć sześć takich wieczorów. Pierwszy po przyjeździe z Paryża, a kolejne po powrocie ze zwiedzania. Poniżej przedstawię listę zdeklarowanych osób. Dzielę na dorosłych i dzieci, z tym, że niektóre dzieciaki są już całkiem duże i należy rozważyć, czy chcemy dla nich pół porcji dorosłego, czy całą. Proszę o ewentualne skorygowanie listy, jeśli kogoś brakuje, lub jest, a nie chce na niej być.
W kolejnych dniach podam jaki posiłek będzie przygotowany i każdy zdeklaruje się ile porcji chce. Porcję liczę wg siebie, więc jest ona całkiem spora
Podam też przybliżoną cenę za porcję.
Lista:
Explorator 1
Czesio 2 + 2
Yvonne 2 + 2
Ater 1
TomaszeK 2
Pitt 2 + 2(Matyldy nie liczymy)
Panna Monika 1
Beata 1 + 2(Yvonne, poinformujesz, bo nie wiem, czy zagląda na forum)
johny 2 + 2
Hanka 1
VdL 2 + 2
Kierowcy 2
Myskrólik 2 + 2
Razem 21 dorosłych + 14 dzieci w różnym wieku
Zamówienia i uwagi proszę na priv.
Przy braku odpowiedzi uznaję, że dorosły=porcja, dziecko=1/2 porcji.
Po wszystkim, podsumuję jakich produktów i ile nam potrzeba i rozdzielimy zakupy jeśli będzie potrzeba.
Przy okazji. Czy ktoś dysponuje dużą, dobrą lodówką turystyczną? Są nawet takie co mrożą i to w ogóle byłby wypas.
- Mysikrólik
- Zlotowicz
- Posty: 5306
- Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
- Tytuł: harcerz
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 109 razy
- Mysikrólik
- Zlotowicz
- Posty: 5306
- Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
- Tytuł: harcerz
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 109 razy
- Mysikrólik
- Zlotowicz
- Posty: 5306
- Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
- Tytuł: harcerz
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 109 razy
Attention
Rozpoczynamy zapisy na obiadokolacje.
Przypominam, że z założenia wszyscy z listy powyżej jedzą. Brak odpowiedzi równa się zgodzie na menu i partycypowaniu w kosztach za siebie i proporcjonalnie za kierowców(nie dotyczy osób które poruszają się własnym transportem oczywiście). Latorośle o nazwach: Wilhelm Tell, Sokole Oko i Lolo wstępnie liczeni są jak dorośli. Pozostałe dzieci pół porcji. Można oczywiście zrezygnować i odpuścić sobie nielubiany posiłek i zjeść coś na własną rękę, lub wziąć pół porcji.
Pierwsza obiadokolacja po przyjeździe z Paryża 2 VIII 2018.
Do wyboru:
- spaghetti a la bolognese w wykonaniu TomaszKa - osoby bez odpowiedzi dostaną również
lub
- tagliatelle w sosie orzechowo-serowym (gorgonzola) - bezmięsne
Na zgłoszenia czekam do niedzieli 22 IV, potem zamykamy listę i jedziemy dalej.
Rozpoczynamy zapisy na obiadokolacje.
Przypominam, że z założenia wszyscy z listy powyżej jedzą. Brak odpowiedzi równa się zgodzie na menu i partycypowaniu w kosztach za siebie i proporcjonalnie za kierowców(nie dotyczy osób które poruszają się własnym transportem oczywiście). Latorośle o nazwach: Wilhelm Tell, Sokole Oko i Lolo wstępnie liczeni są jak dorośli. Pozostałe dzieci pół porcji. Można oczywiście zrezygnować i odpuścić sobie nielubiany posiłek i zjeść coś na własną rękę, lub wziąć pół porcji.
Pierwsza obiadokolacja po przyjeździe z Paryża 2 VIII 2018.
Do wyboru:
- spaghetti a la bolognese w wykonaniu TomaszKa - osoby bez odpowiedzi dostaną również
lub
- tagliatelle w sosie orzechowo-serowym (gorgonzola) - bezmięsne
Na zgłoszenia czekam do niedzieli 22 IV, potem zamykamy listę i jedziemy dalej.
- Mysikrólik
- Zlotowicz
- Posty: 5306
- Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
- Tytuł: harcerz
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 109 razy